A r k i v a l i a
Katalogen visar lista

 

Katalogen

Katalogen innehåller ett plock ur materialet i Arkivalias samlingar vilka alla har anknytning till Kyrkslätt.

Klicka på Bild, Dokument, Text eller Tryckt publikation och sedan på länken under rubrikan Titel för det objekt du vill bekanta dig med.

 

Samling: Sortering enligt samling i arkivet (varje samling kan innehålla ett eller flera objekt)

 Mera information om
 samlingen erhålles
 genom att klicka på .

 

Alla: Alla samlingar och objekt som visas i Katalogen.

Katalogen är förverkligad som ett samarbete mellan Digihem och Webbhuset. Digihem är Finlands svenska hembygdsförbunds satsning på det lokala digitala kulturarvsmaterialet.

Teddy Biaudet

Historik om Teddy Biaudet som var kommunalläkare i Kyrkslätt åren 1918-1944.
Foto: Kommunalläkaren Teddy Biaudet utför operation i Kyrkslätts sjukhus i Jolkby.

Teddy Biaudet, kommunalläkare i Kyrkslätt 1918-1944.

Teddy Biaudet föddes 1886 i Helsingfors. Teddy Biaudets far Gabriel Biaudet var fransman och hans mor, Louise Gerber var född i Schweiz. Gabriel kom till Helsingfors 1873, där han blev lektor vid universitetet och lärare i ett flertal skolor. Paret hade åtta barn av vilka Theodor, allmänt kallad Teddy, var det yngsta.
Teddy Biaudet utbildade sig till läkare. Teddy erbjöds tjänst vid Nobels krigslasarett i Baku med början 1916 genom att Teddys fru kommit i kontakt med Felix Hedman, chef för ett av Nobels oljefält i Baku. Hedman sökte en finsk läkare till lasarettet och paret Biaudet såg möjligheten till äventyr. I sin bok 'Ett liv i läggspel' återger Teddy Biaudet sina upplevelser.
I maj 1917 beslöt man sig för att återvända till Finland, liksom Felix Hedman och hans hustru Fanny.
I februari 1918, då striderna mellan röda och vita pågick i trakterna av Kvarnby i Kyrkslätt, förestod han ett sjukhus som inrättades i den gamla huvudbyggnaden på Vols gård. Då det senare år 1918 kom en förfrågan från kommunalläkaren i Kyrkslätt (åren 1914-1918), den sedermera så kände radiologen , professor Gösta Jansson, om Biaudet ville överta hans tjänst så var svaret ja. Senare samma år tillträde han tjänsten som kommunalläkare i Kyrkslätt och flyttade in i tjänstebostaden i närheten av sjukhuset i Jolkby. Biaudet var kommunalläkare i Kyrkslätt till evakueringen 1944. Därefter arbetade han som köpingsläkare i Grankulla till år 1954.
Teddy var en mycket färgstark person. Han var en verklig gentleman, humorist och glad sällskapsmänniska som hade en sällsam förmåga att umgås med folk. Han har i sin bok vittnat om hur arbetsamt kommunalläkarlivet kunde vara på sin tid.

ref: Det gamla Kyrkslätt av Sigbritt Backman och Ingalill Ihrcke-Åberg

ref: ETT LIV I LÄGGSPEL AV TEDDY BIAUDET. SÖDERSTRÖMS 1954


Platsbeskrivning
Kyrkslätts sjukhus före år 1944, Jolkby, Kyrkslätt